Wijze keuzes voor elke dag

Klanten en dierbaren weten dat ik al jaren sensatienieuws, TV-journaal en schreeuwende krantenkoppen bewust mijd. Ik doe dat om mijn amygdala (primitief angstcentrum) te beschermen tegen overreactie. Anders zullen angst en alle bijhorende emoties me mogelijk gijzelen en meesleuren in doemscenario’s. Zo hou ik mezelf wakker, hoef me niet te verdoven en blijf ik scherp en zacht tegelijk in het nu.

Het nieuws van de moord op de nummer één in Iran, Generaal Soleimani, sloeg bij velen in het Westen in als een bom. Wat gaat het effect zijn van deze beslissing van een overhitte Amerikaanse president? Sprekende krantenkoppen en fotomateriaal duwen velen meteen in een angstscenario. Een aantal vrienden en ondernemers zijn er niet gerust in en vrezen voor een dramatische economische impact.

Afgelopen zaterdag in de supermarkt, had ik een krant in de hand had met Soleimani’s foto op de cover en heb ik ze wijselijk teruggelegd. Daarmee hield ik mijn geest en focus vrij en beschikbaar voor andere input. Deze kwam al snel door Spotify op te zetten met ‘Everyday life’ het nieuwe album van Coldplay. Ik werd diep geraakt door Chris Martin’s boodschap in het covernummer: ‘we kunnen ons beter richten op wat ons verbind in plaats van wat ons verdeeld’.

We hoeven daar niet naïef of flauw over te doen of ons af te sluiten voor de trieste gebeurtenissen in de wereld. Terwijl dit een stukje van onze realiteit is, dichtbij of ver van ons bed, kunnen wij onze eigen wijze keuzes maken. We zien wel meestal het slechte nieuws in de media, waardoor de angst en twijfel alleen maar groter wordt. We kunnen er echter ook voor kiezen om naar inspirerende stemmen te luisteren, mogelijkheden te zien in plaats van beperkingen en zo andere en betere keuzes te maken die impact hebben op je omgeving.

Waar richt jij je aandacht en intentie op bij het begin van dit decennium? Wat zijn jouw keuzes om jouw stukje van de wereld beter te maken? “Energy flows where the intention goes.” Mijn mantra sinds meer dan 2 decennia, zet ik hiermee terug in het licht. Laat ons samen kiezen om onze energie en focus te richten op wat we wél kunnen doen voor elkaar. Hoe klein ook, elk initiatief zet een stroom in beweging. Ook Tourist Lemc, bezingt dit in het 11.11.11.-lijflied van dit jaar met “Ubuntu”. Meer over recente ervaringen in Afrika en Ubuntu in een volgende blog.

Nu komt de belangrijkste vraag: ‘Wat kan en wil je nu doen, vanuit je hart, om iets positief en constructief in de wereld te zetten?’ Dat kan en mag voor jezelf zijn. Maar ook voor een ander, bekende of onbekende. Volg je hart. Blijf niet vastzitten in je denken en overwegen, maar neem nu actie en voel de stroom van energie door je lijf gaan wanneer je dit doet.

Ik wens jou en je dierbaren een veilig, verbindend, vervullend 2020, waarop je in december met vreugde kan terugkijken als een positieve wending in je eigen leven en dat van vele anderen die je hebt geraakt en geïnspireerd.

Heb jij inspiratie nodig om dit ook in je eigen werkomgeving vorm te geven? Geef dan een seintje, dan praten we hierover bij. Wij hebben een bijzondere kijk op hoe je dat wakker kan aanpakken. En luister en kijk alvast naar de inspirerende teksten van Everyday life.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

GroWise draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders